Wszystkim zależy na tym, by produkty spożywcze zachowywały swoją świeżość przez jak najdłuższy czas. W przypadku ryb jest to szczególnie ważne, zjedzenie nieświeżego pożywienia może bowiem zakończyć się poważnym zatruciem. Dlatego właśnie producenci tworzą wysokiej jakości opakowania dla branży rybnej, które wykorzystują najnowsze technologie spożywcze (technologie ochrony artykułów spożywczych?). Sprawdź jak próżniowe pakowanie surowych ryb wydłuża ich przydatność do spożycia oraz jakie opakowania pozwolą na długo zachować smak i aromat produktu.
Jak opakowania dla branży rybnej zapewniają świeżość produktów?
Ryby to grupa produktów, która od wieków stanowi ważną część diety ludzi na całym świecie. W zależności od okresu historycznego i położenia geograficznego bywały one traktowane zarówno jako podstawa diety, jak również jako rarytas, na który ludzie mogli pozwolić sobie tylko od święta. Różnorodność kultur, dostępności różnych gatunków ryb jak i sposobów ich przyrządzania determinują ich finalny obraz kulinarny, jednocześnie wszystkich te elementy łączy jedna podstawowa zasada – by móc cieszyć się smakiem ryby, musi być ona świeża.
W innym wypadku nie tylko nie zaspokoi naszych wymagań smakowych, ale może nawet spowodować poważne problemy zdrowotne w postaci zatrucie/a pokarmowe/go.
Przez wieki ludzie wykorzystywali różne sposoby przechowywania ryb, które sprawiały, że dłużej pozostawały one świeże ich przydatność do spożycia ulegała wydłużeniu. Jedną z popularnych i sprawdzonych metod było zastosowanie do tego między innymi zasolenia, które w znaczący sposób wydłużało czas przydatności do spożycia pożywienia. Postęp techniki sprawił jednak, że ludzie zyskali powszechny dostęp do lodówek i zamrażarek. Spowodowało to rewolucję w przechowywaniu żywności, umożliwiło bowiem mrożenie ryb i znaczne przedłużanie ich świeżości. Pozwalało także jednocześnie na zachowanie ich smaku. Samo zamrożenie ryby nie było jeszcze jednak w pełni wystarczające, ponieważ mogła ona przejść zapachem innych produktów lub sama oddać swój aromat. Dlatego właśnie producenci stworzyli odpowiednie opakowania dla branży rybnej, które pozwoliły rozwiązać te problemy.
Wybierz właściwe opakowania na ryby surowe
Aby pojemniki na żywność spełniały swoje zadanie, muszą mieć jednak określone właściwości. Jeśli chodzi o opakowania na ryby surowe, niezmiernie ważna jest jak najlepsza barierowość na tlen. Zapewnia ona, że przechowywane produkty nie tylko zachowają swoją świeżość, ale także smak i aromat. Kolejną ważną właściwością opakowania dla branży rybnej jest wytrzymałość, gdyby pojemnik uległ bowiem zniszczeniu w trakcie transportu, mógłby stracić swoje właściwości, co doprowadziłoby do zepsucia się ryby.
Dla producentów i sprzedawców bardzo ważne jest to, żeby ryby odpowiednio prezentowały się na półce sklepowej, dlatego opakowania dla branży rybnej muszą zapewniać także odpowiednią przezroczystość i połysk. Ważna jest również odpowiednia barierowość na parę wodną, która pozwoli uchronić produkty przed zamgleniem wewnętrznym. Tu widzę pewne nieścisłości. Barierowość na parę wodną odpowiada za braki ubytków wagi, wilgotności zapakowanych produktów. Natomiast przed zamgleniem wewnętrznym chroni anti fog. Wszystkie te właściwości zapewnia pakowanie próżniowe ryb świeżych. Na rynku dostępnych jest wiele rozwiązań, które znajdują swoje zastosowanie w przypadku różnych produktów. Najlepszymi opakowaniami dla branży rybnej będą folie termoformowalne Supraform, laminaty foliowe Supralam i opakowania termokurczliwe Supratherm.
Na jak długo pakowanie próżniowe świeżych ryb pozwoli zachować ich smak?
Samo próżniowe pakowanie ryb surowych znacznie wydłuży ich zdatność do spożycia, ale co bardzo ważne, zapewni świeżość jedynie na określony czas. To, przez jaki okres można mrozić produkty zależy od wielu czynników. Ryby chude mogą zachowywać swoją świeżość nawet ponad dwa razy dłużej niż tłuste. Czas, przez który produkt będzie zdatny do spożycia, zależy też oczywiście od rodzaju opakowania dla branży rybnej jaki zostanie wybrany.
Bardzo ważne jest również to, aby odpowiednio rozmrażać ryby i następnie we właściwy sposób je przechowywać. Najlepszą opcją jest pozostawienie zamarzniętej ryby na kilka godzin w lodówce. Jeżeli jednak zależy nam na czasie możemy także włożyć rybę do wody, albo rozmrozić ją w kuchence mikrofalowej. W takim przypadku rybę należy jednak przyrządzić od razu po rozmrożeniu.
Jeśli chcemy przechowywać ryby jak najdłużej ważne jest, aby przestrzegać zasad dotyczących ich mrożenia i rozmrażania. Zapakowanie produktu w odpowiednie opakowanie dla branży rybnej znacznie wydłuży jego zdatność do spożycia. Dzięki temu będziemy mogli przez długi rozkoszować się smakiem świeżej ryby.